A B1-vitamin

A B1, más néven tiamin, a többi B-vitaminhoz hasonlóan vízoldható és ezért nem tud felhalmozódni a szervezetben, így minden nap szükséges a bevitele. Megtalálható a gabonafélék héjában, egyes hüvelyesekben és húsokban. Fontos szerepet tölt be a szervezet anyagcsere-folyamataiban, mert azoknak az enzimeknek a működéséhez járul hozzá, amelyek a szénhidrátok feldolgozását befolyásolják.

A B1 fokozza a szénhidrátok anyagcseréjét, fokozza a vérkeringést és a savtermelést. A legfontosabb hatás amit neki tulajdonítanak, az idegrendszer karbantartása, az idegek megfelelő ingerületátviteléhez ugyanis nagy mennyiségű energia szükséges, aminek megszerzéséhez a B1-vitamin is nagyban hozzájárul. A szív is érzékeny a B1 hiányára, mert szintén állandó bőséges energiaellátásra szorul.

multivitamin2.jpg

A vitamin hiánya viszonylag könnyen kialakul a természetéből adódóan ha a táplálkozásunk nem megfelelő, de gyakori az is, hogy valamilyen megváltozott állapot miatt többre lenne szükség, amit a szokásos táplálék már nem fedez. Nagyon könnyen kialakulhat ilyen helyzet a diétázóknál, ha a fogyás érdekében kiiktatják a legfontosabb forrást, a gabonaféléket. Stressz és betegség alatt is megnőhet rá az igény. Veszélyeztetettek a „nagyivók” is, ugyanis az alkohol lebontásához sok B1-et használ fel a szervezet. De problémás lehet a sportolók, a terhes nők és az emésztési rendellenességben szenvedők ellátottsága is. Jóformán bárki, aki időszakosan több energiát használ fel, vagy helytelenül táplálkozik szenvedhet ilyen hiánybetegségben.

Az enyhébb hiányt a fokozódó étvágytalanság jelzi, és súlyosbodásával különböző idegrendszeri tünetek jelentkezhetnek, idővel pedig az érrendszer és a szív alulműködése is kialakulhat. Mivel ennyire súlyos panaszokat okozhat ha nem áll rendelkezésre a szükséges mennyiségben, érdemes tudatosan törekedni a bőséges bevitelére. Mivel mindenki más mennyiséget igényel ebből a vitaminból (testsúlytól, életkortól és igénybevételtől függően), érdemes meggyőződni róla, hogy az ételeink fedezik a szükségleteinket, vagy B1-vitamin tablettát fogyasztani rendszeresen, mert a bőséges ellátottság fontos, az esetleges felesleg pedig könnyedén kiürül.