A B6-vitamin és a súlygyarapodás

multivitamin13.jpgA B6-vitamin vagy piridoxin egy vízben oldódó vitamin, ami képes az elfogyasztott élelmiszerek energiává alakítani, illetve számos testi folyamathoz is elengedhetetlen. A B6-vitamin közvetlenül nem kapcsolódik a súlygyarapodásban, nem járul hozzá tehát az elhízáshoz. Sőt inkább azt kell mondani, hogy a B6-vitamin hiányában alakulhat ki az elhízás. A B6-vitamin hiánya leggyakrabban az idős embereknél, az alkoholproblémákkal küzdőknél és az asztmásoknál fordulhat elő.

Cél

A B6-vitamin több feladatot is ellát a szervezetben. Segít az immunrendszernek az antitestek termelésében, így hatékonyan küzd a betegségekkel és a fertőzésekkel szemben. A B6-vitamin segít fenntartani az idegrendszer megfelelő működését, illetve szerepet játszik a szerotonin agyban történő felszabadulásában is, tehát jó hatással van a hangulatra, az általános jó közérzetre. A B6-vitamin részt vesz a fehérjeszintézisben, ezért ha sok fehérjét fogyasztunk, akkor nagyon fontos, hogy fokozzuk a B6-vitamin bevitelét is. 

Ételek

A B6-vitamin megtalálható nagyon sok élelmiszerben. A B6-vitamin legjobb forrásai a gabonák, a burgonya, a banán, a csirkemell, a tonhal, a napraforgómag és a fokhagyma. A B6-vitamint a legtöbb embernek nem kell pótolnia kapszulák formájában, de bizonyos esetekben fontos ezeket a készítményeket szedni. Hiánya következtében ugyanis elhízás jelentkezhet.