A multivitaminok négy leggyakoribb mellékhatásai

multivitamin17.jpegAz embereknek, akik a multivitaminok szedése alatt olyan problémákat tapasztalnak, mint a légzési nehézség, az arc, ajkak vagy a nyelv duzzanata, csalánkiütés, viszketés, hasfájdalmak, érdemes minél hamarabb felkeresni orvosukat, mert valószínűsíthető, hogy allergiásak az adott multivitamin márka valamelyik összetevőjére. Egyébként elmondható, hogy az emberi szervezet igen jól reagál a multivitaminokra, azonban túladagolás esetében előfordulhatnak gyomorpanaszok, rossz szájíz és fejfájás is.

 

Ha a multivitaminban túl sok a vas, akkor vasmérgezés is kialakulhat, amely májproblémákat eredményezhet, például hemochromatosist. Ha ez a feltétel hosszú időn át fennáll, akkor májcirózis, vesekő, daganat alakulhat ki. Persze ez nyilvánvalóan nagyon ritkán jelentkezik és tényleg csak bizonyos személyek esetében.

A multivitaminok bizonyos összetevői túl nagy mennyiségben okozhatnak különféle problémákat - a C-vitamin vagy a kalcium nagy dózisban történő adagolása vesekövet okozhat, míg a kálium hyperkalaemiát, amely akár a szív elzáródásához is vezethet.

A kalcium erősíti a csontokat, viszont túl nagy mennyiségben veseköveket képez, illetve a húgyhólyag, húgyvezeték és vese egészségét is károsíthatja. Ha a kalciumot túl nagy mennyiségben fogyasztjuk, akkor kezdetben hasi fájdalom, szívproblémák és székrekedés jelentkezhet, később azonban súlyosabb szövődmények is kialakulhatnak.